Ένα σνακ για όλες τις ώρες...το σχολείο,το γραφείο,τον καφέ. Κανείς δεν σταματάει στο ένα !!!
Υλικά ...
για τη ζύμη:
1+1/2 φλ.τσ. γάλα χλιαρό
3/4 φλ.τσ. σπορέλαιο
2 ασπράδια αυγού
25 γρ. μαγιά νωπή ή 1+1/2 φακ.ξερή
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
4 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για το άλλειμα:
3 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο
(σε θερμοκρασία δωματίου)
για τη γέμιση:
1/2 κιλό φέτα τριμμένη
ρίγανη ή θυμάρι ή δυόσμο(προαιρετικά)
για επάλειψη:
2 κρόκους
2 κ.σ. σπορέλαιο
1 κ.σ. νερό
σουσάμι
σουσάμι
Εκτέλεση...
1. Λιώνουμε τη μαγιά στο γάλα μαζί με τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για 5' λεπτά να αφρίσει.Χτυπάμε τα ασπράδια με ένα πιρούνι και τα προσθέτουμε στο γάλα,μαζί με το σπορέλαιο και το αλάτι.Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι(όχι όλο μαζί).Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί καλά και να έχουμε ένα μέτριο ζυμαράκι.
2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα τη λεκάνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 40'-45'λεπτά περίπου.
3. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη,πλάθουμε ένα ρολό και το χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε φυλλαράκια 25χ15 εκ. περίπου και βουτυρώνουμε καλά.Απλώνουμε τριμμένη φέτα και το μυρωδικό που μας αρέσει ,τυλίγουμε σε ρολό από τη μακρυά πλευρά .Το πλάθουμε λίγο να μακραίνει ελαφρά,το στριφογυρίζουμε και ενώνουμε τις άκρες για να πάρει το σχήμα κουλουριού.
4. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και σκεπάζουμε με πετσέτα για άλλα 15' -20'λεπτά περίπου να φουσκώσουν. Αλείφουμε με το διάλειμμα του αυγού και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άσπρο ή μαύρο σουσάμι.
5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις για 30' λεπτά.
Ζεστά ή κρύα είναι το ίδιο νόστιμα.
Καλή επιτυχία !!!
Μικρά μυστικά:
1. Αν βιάζεστε ανάψτε το φούρνο στους 40 βαθμούς να ζεσταθεί και κλείστε τον. Βάλτε μέσα τη λεκάνη και σε 20' θα είναι έτοιμο.
2. Μπορείτε να τα γεμίσετε με ότι θέλετε.Κασέρι,ζαμπόν,κοτόπουλο κ.α.
3. Αν θέλετε χωρίστε τα σε 20-24 κομμάτια και θα έχετε μίνι τυρο-κούλουρα ιδανικά για μπουφέ ή παιδικό πάρτι.
4. Όπως όλα τα ζυμάρια ,το αλεύρι δεν μπορεί να είναι ακριβώς,οπότε μην το βάλετε όλο αμέσως.Ίσως περισσέψουν 2-3 κουταλιές ή ίσως να χρειαστεί μερικές επιπλέον.
5. Στο 4. βήμα μπορείτε αν θέλετε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη ,αρχικά επάνω σε ένα δίσκο και μόλις παγώσουν σε σακούλες τροφίμων.Τα βγάζετε όταν θέλετε να τα ψήσετε 1 ώρα νωρίτερα και συνεχίζετε κανονικά.
l
ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΣΗΝΤΑΓΕΙ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑ ΣΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ
ΑπάντησηΔιαγραφή