Για το σχολείο ή το γραφείο.
Για πρωινό ή κολατσιό.
Εύκολα και σπιτικά .
Υλικά ...
250 ml γάλα χλιαρό
150 ml νερό χλιαρό
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
2 φακ. ξερή μαγιά
(ή 50 γρ. νωπή)
700 γρ. αλεύρι (περίπου)
Για την επάλειψη ...
1 αυγό
2 κ.σ. σπορέλαιο
σουσάμι(προαιρετικά)
Εκτέλεση ...
1.Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό και λιώνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
2. Προσθέτουμε το γάλα,το βούτυρο ,το αλάτι και τέλος το αλεύρι λίγο λίγο.
3. Κάνουμε μια ζύμη μέτρια ,όχι πολύ σφιχτή και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη με μεμβράνη για 20'-25' περίπου.
4. Χωρίζουμε τη ζύμη και πλάθουμε στενόμακρα ή στρόγγυλα ψωμάκια.Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα αραιά γιατί διπλασιάζονται και τα σκεπάζουμε με πετσέτα.Αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 15'.
5. Τα αλείφουμε με το μείγμα του αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
6. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20'-25΄λεπτά να ροδίσουν ελαφρά.
7. Βγαίνουν 10-12 ΄ψωμάκια των 80 γρ. περίπου.
Καλή επιτυχία !!!
Μικρά μυστικά:
1. Το νερό και το γάλα να είναι χλιαρά,όχι καυτά για να μην καεί ή μαγιά.
2. Υπολογίστε ότι διπλασιάζονται στο δεύτερο φούσκωμα(βλέπε φώτο).
3. Μπορείτε να τα κάνετε σε ότι σχήμα και μέγεθος θέλετε και να προσαρμόσετε ανάλογα το χρόνο ψησίματος.
4. Φτιάξτε πολλά όταν έχετε χρόνο και φυλάξτε τα στην κατάψυξη .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου