Αγαπημένη λιχουδιά για όλες τις ώρες της ημέρας !!!
Υλικά ...
για τη βασική συνταγή:
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
1/8 κ.γλ. αλάτι
4 μεγάλα αυγά
1 φλ.τσ. γάλα ή 200 γρ. γιαούρτι
2 βανίλιες
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
για τις γεύσεις:
α. 1 πορτοκάλι
το ξύσμα και το χυμό του
β. 3 κ.σ. κακάο
5 κ.σ. γάλα
4-5 σταγόνες άρωμα φουντούκι(προαιρετικά)
Εκτέλεση...
1. Βουτυρώστε 2 μακρόστενες φόρμες και περάστε τες με αλεύρι τη μία και κακάο την άλλη,τινάξτε τες καλά να φύγει η παραπανίσια σκόνη.
2. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι 4'-5' λεπτά να γίνει άσπρη αφράτη κρέμα.
3. Σπάστε σε μπολάκι τα αυγά και προσθέστε τα ένα-ένα στο μείγμα να ενσωματώνονται καλά κάθε φορά.
4. Ρίξτε το γάλα ή το γιαούρτι και χτυπήστε για ένα λεπτό.Σ'αυτό το σημείο μπορεί να νομίσετε πως έκοψε το μείγμα.
5. Προσθέστε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατέψτε τόσο όσο να απορροφηθεί ,όχι παραπάνω.
6. Χωρίστε το μείγμα σε δύο μέρη .
α. Στο ένα μέρος ρίξτε και ανακατέψτε το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
β. Στο δεύτερο μέρος το κακάο,το γάλα και το άρωμα αν έχετε ή λίγο κονιάκ.
7. Αδειάστε τα μείγματα στις φόρμες και ψήστε τες μαζί για 45'λεπτά.
8. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να σταθούν 5' λεπτά πριν ξεφορμάρετε.Αφήστε να κρυώσουν εντελώς πριν κόψετε.
Αν θέλετε αχνίστε το ή φτιάξτε ένα γλάσο σοκολάτας.
9. Σερβίρει 10-12 άτομα.
Καλή επιτυχία !!!
Μικρά μυστικά:
1.Βγάλτε τα υλικά από το ψυγείο 1' ώρα πριν ξεκινήσετε,να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Ανάψτε το φούρνο να ζεσταθεί ακριβώς πριν ξεκινήσετε.
3. Μην ανοίξετε το φούρνο καθόλου,παρά μόνο τα τελευταία 5' λεπτά.
4. Η θερμοκρασία του κάθε φούρνου είναι διαφορετική,προσαρμόστε τους βαθμούς από τους 170 μέχρι τους 180 το πολύ.
5. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε όλο το μείγμα σε μια μεγάλη φόρμα και να το ψήσετε για 1' ώρα.Θα έχετε ένα πολύ ωραίο κέικ βανίλιας,πορτοκαλιού ή σοκολάτας.
καλησπέρα....υπέροχα φαίνονται τα κέικ...θα τα δοκιμάσω αύριο κιόλας..οι φόρμες των κέικ πόσα εκ ειναι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δικές μου φόρμες είναι 30χ12 εκ.
ΑπάντησηΔιαγραφή