Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Χταπόδι ξιδάτο της θείας Φανούλας !!!

Αγαπημένος μεζές για τσιπουρο-καταστάσεις αλλά και για τη νηστεία !!!

Υλικά ...

1 χταπόδι 
1300 γρ. περίπου
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
1/2 φλ.τσ. ξίδι
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. νερό
λίγο αλάτι


για το σερβίρισμα:
θυμάρι ή ρίγανη
ελαιόλαδο
ξίδι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
προαιρετικά

Εκτέλεση ...

1. Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε  το δόντι και τη γλοιώδη πέτσα του(ή ζητάμε από τον ψαρά μας να το κάνει).
2. Το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα,μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε  σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει 45'με 50 'λεπτά περίπου αναλόγως το μέγεθος .
3. Στραγγίζουμε ,χωρίζουμε τα πλοκάμια και τα κόβουμε σε  κομμάτια.Σερβίρουμε σε πιατέλα με φρέσκο ελαιόλαδο,ξίδι και πασπαλίζουμε με θυμάρι ή ρίγανη και μαϊντανό ψιλοκομμένο αν θέλουμε.
4. Μπορούμε αν θέλουμε να κρατήσουμε λίγο από το ζωμό που έβρασε το χταπόδι να το περιχύσουμε και να το διατηρήσουμε σε τάπερ στο ψυγείο.
5. Τρώγεται ευχάριστα ζεστό,αλλά και κρύο είναι πολύ ωραίος μεζές για ούζο ή τσίπουρο.
6. Σερβίρει 4-6 άτομα .


Καλή σας όρεξη !!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου