Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ποντιακά πιροσκί με πατάτα"νηστίσιμα"!!!

  
 Παραδοσιακή συνταγή όλο νοστιμιά,ακόμη και στη νηστεία !!!

Υλικά ...

για τη ζύμη...
2 φλ.τσ. χλιαρό νερό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ξίδι
1 φλ.κ. ελαιόλαδο
1 φακ. μαγιά(9 γρ.)
ή 25 γρ. νωπή
4-5 φλ.τσ. αλεύρι (περίπου)

για τη γέμιση...
1 1/2 κιλό πατάτες βρασμένες
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
φρέσκο ή ξερό δυόσμο
ρίγανη
αλάτι
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση ...

1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε .
Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και πλάθουμε μια μέτρια ζύμη.Το αλεύρι είναι με το μάτι θα το δείτε,ίσως δεν το πάρει όλο ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα.
2. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο (1 ώρα περίπου).
3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση.Πατάμε με το πιρούνι τις πατάτες,(να μην λιώσουν τελείως) και ανακατεύουμε  όλα τα υλικά μαζί.
4. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη ,με λαδωμένα χέρια παίρνουμε κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα όσο μπορούμε.
Βάζουμε 1 μεγάλη κουταλιά γέμιση και το κλείνουμε καλά και γυρνάμε ανάποδα,για να μην μας φύγει η γέμιση στο τηγάνι.
5. Φτιάχνουμε όλα τα πιρ0σκί και μετά ξεκινάμε να τηγανίζουμε γιατί γίνονται πολύ γρήγορα.
6.Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν τα λάδια και σερβίρουμε.
7. Ζεστά  ή κρύα είναι το ίδιο νόστιμα.
Βγαίνουν περίπου 30-35 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος.

Καλή επιτυχία !!!







2 σχόλια: