Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Σπιτική σφολιάτα,εύκολη !!!

Γιατί σαν το σπιτικό ...δεν έχει !!!

Υλικά ...

5 φλ.τσ. αλεύρι για πίτες
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο-σπορέλαιο(μισό-μισό)
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γλ. μπέικιν
1  σουρωτή (ή σόδα) 
1 ποτ. χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί) 

για το δίπλωμα...
100 γρ. φυτικό βούτυρο ελαφρά λιωμένο

Νισεστέ για το άνοιγμα

Εκτέλεση ...

1. Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη,το αλεύρι μαζί με όλα τα στερεά υλικά .Προσθέτουμε το ξύδι,το λάδι,τη σουρωτή και όσο νερό χρειαστεί,μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι μαλακό και εύπλαστο.
2. Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε δύο μπάλες και τις πασπαλίζουμε με νισεστέ.Σκεπάζουμε με πετσέτα  και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30'-40'.
3.  Σε μια ξύλινη επιφάνεια,πασπαλίζουμε καλά με νισεστέ και ανοίγουμε τη  ζύμη όσο πιο πολύ μπορούμε.
4. Βουτυρώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και διπλώνουμε τις δύο άκρες δεξιά και αριστερά μέχρι το κέντρο . Βλέπε φώτο....
5. Βουτυρώνουμε ξανά και διπλώνουμε την επάνω και κάτω πλευρά πάλι μέχρι το κέντρο. Βλέπε φώτο ...
6. Βουτυρώνουμε και διπλώνουμε αυτή τη φορά στα δύο και ακόμη μία φορά,ξανά στα δύο.Όσο περισσότερο το διπλώνουμε τόσα περισσότερα φύλλα θα έχουμε όταν ψηθούν και χωρίσουν.
7. Αλευρώνουμε με νισεστέ και τοποθετούμε σε δίσκο.Ετοιμάζουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο. Σπεπάζουμε καλά με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα .
8. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να το βάλουμε και στην κατάψυξη και να το βγάλουμε κάποια άλλη στιγμή που θα μας χρειαστεί.
9. Ανοίγουμε με νισεστέ το φύλλο στο μέγεθος του ταψιού και λίγο μεγαλύτερο,για να σκεπάσει τα τοιχώματα.
10. Βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση που θέλουμε και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.Κάνουμε κόθρο με το φύλλο που περισσεύει ή το γυρνάμε προς τα μέσα.
11. Χαράζουμε σε κομμάτια ,όχι μέχρι κάτω και αλείφουμε με λιωμένο φυτικό βούτυρο και λίγο λάδι,για να γυαλίσει και να γίνει τραγανή .
12. Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου,ανάλογα το φούρνο. 
13. Βγάζει περίπου 30 κομμάτια.

Μικρά μυστικά...
1. Τα υλικά που δίνω είναι για το ταψί του φούρνου.
2.Αν το φύλλο σας είναι μεγαλύτερο μπορείτε να κόψετε τις άκρες.
3. Το επάνω φύλλο ανοίξτε το όσο είναι το ταψί,όχι μεγαλύτερο.
4. Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή βάλτε λίγο ακόμα αλεύρι.Αν είναι σφιχτή προσθέστε λίγο νερό.
5. Ανοίγουμε το φύλλο με νισεστέ για πιο βελούδινο αποτέλεσμα και πιο τραγανή πίτα.Αν δεν έχετε βάλτε αλεύρι.
5. Το βούτυρο που θα αλείψετε το φύλλο,να μην είναι εντελώς λιωμένο.
6. Από την κατάψυξη ,αφήστε το φύλλο να ξεπαγώσει στο ψυγείο πριν το ανοίξετε.
7. Δείτε τις φωτογραφίες για να καταλάβετε τον τρόπο που διπλώνουμε το φύλλο.
8. Αν δεν είναι καλά ανοιγμένο,είναι στραβό ή σκισμένο,δεν έχει καμία σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. 

Καλή επιτυχία !!!














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου