Μια πίτα πολύ αγαπημένη,για κάθε εποχή του χρόνου και με άπειρες παραλλαγές στα υλικά της γέμισης !!!
Υλικά ...
1 δόση σπιτική σφολιάτα
1/2 κιλό σπανάκι
1/2 κιλό σέσκουλα
ή διάφορα χόρτα(καυκαλίθρες,λάπατα,τσουκνίδες)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πράσα
1 πιπεριά φλωρίνης σε κυβάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο ή δυόσμο
αλάτι
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
4-5 κ.σ. τραχανά
2 αυγά
1/2 κιλό φέτα
για το άλειμμα της πίτας:
100 γρ. φυτικό βούτυρο λιωμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κιλό σπανάκι
1/2 κιλό σέσκουλα
ή διάφορα χόρτα(καυκαλίθρες,λάπατα,τσουκνίδες)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πράσα
1 πιπεριά φλωρίνης σε κυβάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο ή δυόσμο
αλάτι
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
4-5 κ.σ. τραχανά
2 αυγά
1/2 κιλό φέτα
για το άλειμμα της πίτας:
100 γρ. φυτικό βούτυρο λιωμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση ...
1. Πλύντε καλά,κόψτε και ζεματίστε για 2'λεπτά τα χόρτα και τα πράσα.Στραγγίξτε και περάστε από κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.Αφήστε σε τρυπητό να στραγγίξουν καλά.
2. Σε μια λεκάνη βάλτε τα στραγγισμένα χόρτα,ρίξτε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατέψτε καλά.
3. Βουτυρώστε ένα μεγάλο ταψί και στρώστε κάτω το ένα φύλλο να πιάσει και τα πλαϊνά τοιχώματα.
4. Αδειάστε τη γέμιση και απλώστε τη να πάει παντού.
5. Σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο και κλείστε τη καλά κάνοντας κόθρο ή γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα.
6. Χαράξτε τη σε κομμάτια όχι μέχρι κάτω και βουτυρώστε τη καλά.
7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου στις αντιστάσεις ανάλογα το φούρνο σας.
8. Βγάζει περίπου 30 κομμάτια.
Καλή επιτυχία !!!
μικρά μυστικά...
1. Μπορείτε αντί για τραχανά να βάλετε σιμιγδάλι.
2. Μπορείτε να βάλετε τη φέτα επάνω από τα χόρτα για να μην διαλυθεί και χαθεί στη γέμιση.
3. Προσοχή στο αλάτι αν η φέτα είναι αλμυρή.
4. Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε την πίτα,να την σκεπάσετε καλά με μεμβράνη και να τη φυλάξετε στην κατάψυξη.Όταν τη χρειαστείτε,βγάλτε τη 2 ώρες νωρίτερα και ψήστε τη κανονικά.
2. Σε μια λεκάνη βάλτε τα στραγγισμένα χόρτα,ρίξτε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατέψτε καλά.
3. Βουτυρώστε ένα μεγάλο ταψί και στρώστε κάτω το ένα φύλλο να πιάσει και τα πλαϊνά τοιχώματα.
4. Αδειάστε τη γέμιση και απλώστε τη να πάει παντού.
5. Σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο και κλείστε τη καλά κάνοντας κόθρο ή γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα.
6. Χαράξτε τη σε κομμάτια όχι μέχρι κάτω και βουτυρώστε τη καλά.
7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου στις αντιστάσεις ανάλογα το φούρνο σας.
8. Βγάζει περίπου 30 κομμάτια.
Καλή επιτυχία !!!
μικρά μυστικά...
1. Μπορείτε αντί για τραχανά να βάλετε σιμιγδάλι.
2. Μπορείτε να βάλετε τη φέτα επάνω από τα χόρτα για να μην διαλυθεί και χαθεί στη γέμιση.
3. Προσοχή στο αλάτι αν η φέτα είναι αλμυρή.
4. Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε την πίτα,να την σκεπάσετε καλά με μεμβράνη και να τη φυλάξετε στην κατάψυξη.Όταν τη χρειαστείτε,βγάλτε τη 2 ώρες νωρίτερα και ψήστε τη κανονικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου