Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Σαραγλί παραδοσιακό "Τριλόφου" Θεσσαλονίκης

 Συνταγή από την πεθερά μου !!!
Παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων που φτιάχνεται με χωριάτικο φύλλο,σε όλα τα σπίτια του Τριλόφου Θεσσαλονίκης  !!!


Υλικά ...

για το φύλλο :
5 φλ.τσ. αλεύρι 
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο ή(μισό-μισό με σπορέλαιο)
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη΄
1 κ.γλ. μπέικιν
2 κ.σ. ξίδι
2 1/2 φλ.τσ. νερό περίπου
(όσο πάρει για να γίνει ένα ζυμάρι μέτριο)
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

 για τη γέμιση:
1/2 κ. σουσάμι καβουρντισμένο και αλεσμένο
250 γρ. καρύδια σπασμένα
250 γρ. αμύγδαλα ψημένα και αλεσμένα
1 φλ.τσ. ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

για το σιρόπι:
1.200 ml νερό 
1.400 γρ. ζάχαρη
2 κανελόξυλα
5-6 μοσχοκάρφια
φλούδα λεμονιού
1/2 λεμόνι το χυμό
1/4 φλ.τσ. μέλι
3-4 κ.σ. γλυκόζη(προαιρετικά)

1 φλ. ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Εκτέλεση ...

1. Ετοιμάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 με 1 ώρα.
Το χωρίζουμε σε 10-12 μπαλάκια ,τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα με πετσέτα.
2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση,ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.
3.Ανοίγουμε 1-1 τα φύλλα με νισεστέ,όσο πιο λεπτά μπορούμε.Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και πασπαλίζουμε μπόλικη γέμιση να πάει παντού.
4. Σουρώνουμε το φύλλο κάνοντας πλισέ ή(σαν βεντάλια,όπως στην πατσαβουρόπιτα)και το μεταφέρουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
α.Αν είναι στρόγγυλο το ταψί μας ξεκινάμε από το κέντρο φτιάχνοντας ένα κύκλο και συνεχίζουμε σαν σαλίγκαρο,ώσπου να γεμίσει. 
β. Αν είναι παραλληλόγραμμο τα βάζουμε σε ευθεία το ένα κοντά στο άλλο.
γ. Βάζουμε τόσα φύλλα όσα χρειαστεί για να γεμίσει καλά το ταψί,ίσως μας περισσέψει κάποιο ζυμαράκι.
5. Χαράζουμε μέχρι κάτω την πίτα μας και λαδώνουμε με μπόλικο λάδι.
6. Ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς για 1 ώρα και 1/4 περίπου,να ροδίσει πολύ καλά.
7.Βράζουμε το σιρόπι με τα μπαχαρικά για 10' από το σημείο βρασμού(το θέλουμε δεμένο καλά).
Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και το μέλι(και αν βάλουμε τη γλυκόζη) να μην βράσουν.
8. Σιροπιάζουμε μόλις βγάλουμε από το φούρνο,ζεστά και τα δύο,με μπόλικο σιρόπι.
9. Αφήνουμε να απορροφήσει για 15'-20' και σιροπιάζουμε ξανά.
10. Αφήνουμε το σαραγλί μας να κρυώσει καλά,σε θερμοκρασία δωματίου και μόνο τότε σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο .Διατηρείται πολλές μέρες εκτός ψυγείου,αρκεί να μην πάρει υγρασία.

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα !!!!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου