Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Πραούστο ή πραούστι γλυκό κουταλιού Σαμοθράκης !!!

Παραδοσιακό γλυκό,από ένα φρούτο που συναντάμε μόνο στην πανέμορφη Σαμοθράκη !!!

Υλικά...

40-45 κομμάτια αγουρωπά πραούστια 
1 κ. ζάχαρη
3 φλ.τσ. νερό
1 βανίλια
1/2  λεμόνι το χυμό

ασβεστόνερο...
2 κ.σ. ασβέστη
2 λίτρα νερό


Εκτέλεση...

1. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα πραούστια με ένα πολύ κοφτερό μαχαιράκι.Με ένα καρφί ή σουβλάκι αφαιρούμε προσεχτικά το κουκούτσι,πιέζοντας από το πίσω μέρος,να βγει από μπροστά χωρίς να διαλυθεί το φρούτο.
2. Σε μια λεκάνη λιώνουμε τον ασβέστη στο νερό και περνάμε το διάλειμμα από μια σήτα. Ρίχνουμε μέσα τα φρούτα,να καλύπτονται εντελώς και αφήνουμε για 30'-40' λεπτά. Κατόπιν τα πλένουμε πάρα πολύ καλά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν-στεγνώσουν.
3. Βράζουμε σε πλατιά κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη για 10' περίπου να αρχίσει να δένει και το αφήνουμε να μισο-κρυώσει.Προσθέτουμε μέσα τα φρούτα και από τη στιγμή του βρασμού μετράμε 15'λεπτά.Ξαφρίζουμε καλά με μια τρυπητή κουτάλα.Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και να βγάλει τα υγρά του για 24 ώρες.
4. Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για 15'-20' λεπτά περίπου μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.Προς το τέλος ρίχνουμε μέσα τη βανίλια και το χυμό  του λεμονιού. Δοκιμάζουμε με μια σταγόνα επάνω στο νύχι μας ή σε ένα πιατάκι.Αν σταθεί ολόκληρη η σταγόνα είναι έτοιμο.
5. Βάζουμε το γλυκό  όπως είναι ζεστό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και το σφραγίζουμε με καινούρια βρασμένα καπάκια.Τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν καλά και τα φυλάμε στο ντουλάπι μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε .

Καλή επιτυχία !!!

Μικρά μυστικά...
 1. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε και γλυκό δαμάσκηνο.
2. Το φρούτο αυτό είναι μια διασταύρωση ανάμεσα σε κορόμηλο και άσπρο δαμάσκηνο.Το βρίσκουμε αποκλειστικά στο νησί της Σαμοθράκης  και για κάποιο περίεργο λόγο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει πουθενά αλλού.Όσο κι αν προσπάθησαν πολλοί,ανάμεσά τους κι εγώ δεν πιάνει ούτε με σπόρο (από το κουκούτσι)ούτε με μικρό δεντράκι.Χαλάει και δεν κάνει ποτέ καρπούς εκτός του νησιού.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου