Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά !!!

Το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου !!!

Υλικά ...

1 φύλλο μπακαλιάρο παστό
 (1.200γρ. περίπου)

για το χυλό:
1 φλ.τσ. μπύρα
1 φλ.τσ. σουρωτή ή σόδα
2 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κ.γλ.αλάτι
1 κ.γλ.ζάχαρη

για το τηγάνισμα:
1 κ.γλ. τζίντζερ σκόνη 
(προαιρετικά)
καλαμποκάλευρο 
σπορέλαιο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση ...

Ξαλμύρισμα:
  1. Αφαιρούμε την πέτσα από το μπακαλιάρο και τον ξεπλένουμε να φύγει το πολύ αλάτι.Τον κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τρυπητό μέσα σε μια λεκάνη και σκεπάζουμε με νερό.
2.Αφήνουμε για 48 ώρες περίπου να φουσκώσει και να ξαλμυριστεί,ενώ αλλάζουμε το νερό κάθε 4-5 ώρες.
3. Όταν ξαλμυρίσει,τον βγάζουμε από το νερό και αφαιρούμε προσεχτικά όλα τα κόκαλα.Τον στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας και τον διατηρούμε για μία εβδομάδα σε τάπερ στο ψυγείο ή όσο δεν μας χρειάζεται για μία άλλη φορά στην κατάψυξη .


για το χυλό:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη.Προσθέτουμε την μπύρα και τη σουρωτή και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό (περίπου σαν του λουκουμά).Βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι.
Βγάζουμε το χυλό από το ψυγείο και τον ανακατεύουμε καλά.Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με το μείγμα καλαμποκάλευρο+ τζίντζερ και τα βουτάμε στο χυλό.
3. Τηγανίζουμε αρχικά σε καυτό λάδι και μετά χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά για να ψηθούν μέχρι μέσα και να πάρουν ωραίο χρώμα.
 Δεν βάζουμε πολλά κομμάτια στο τηγάνι για να μην ρίξουμε τη θερμοκρασία του λαδιού.
4. Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν τα λάδια και σερβίρουμε με σκορδαλιά.
5. Σερβίρει 4-5 άτομα.

Καλή όρεξη !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου