Υλικά ...
1 κιλό βερίκοκα ώριμα
800 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2-3 φύλλα αρμπαρόριζα
(προαιρετικά)
1/2 λεμόνι,το χυμό του
800 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2-3 φύλλα αρμπαρόριζα
(προαιρετικά)
1/2 λεμόνι,το χυμό του
Εκτέλεση ...
1. Πλένουμε καλά τα φρούτα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.Τα κόβουμε σε 4 ή 6 κομμάτια .
2. Σε ένα μεγάλο τάπερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα βερίκοκα ,σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα,να βγάλουν τα υγρά τους(βλέπε φώτο).
3. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε τα υγρά σε πλατιά κατσαρόλα και βράζουμε για 10΄λεπτά.
4. Προσθέτουμε τα φρούτα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20΄λεπτά περίπου.Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε συχνά και ξαφρίζουμε.
5. Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε μέσα τη βανίλια,την αρμπαρόριζα και το λεμόνι.Βράζουμε για άλλα 2΄λεπτά .
6. Αφαιρούμε τα φύλλα και αδειάζουμε όπως είναι καυτή σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα.Σφραγίζουμε με καινούρια καπάκια και τα γυρνάμε ανάποδα ώσπου να κρυώσουν εντελώς.
7. Διατηρούμε τη μαρμελάδα έως και δύο χρόνια σε ντουλάπι.Όταν ανοιχτεί τη βάζουμε στο ψυγείο .
Καλή επιτυχία !!!
Μικρά μυστικά:
1.Αν δεν είστε σίγουροι πως είναι έτοιμη κάντε ένα τεστ.
α.Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν αρχίζει να κολλάει στα τοιχώματα της κουτάλας.
β. Βάλτε ένα πιατάκι στο ψυγείο και ρίξτε επάνω μια κουταλιά μαρμελάδα,τραβήξτε μια γραμμή με το δάχτυλο και αν δεν ενωθεί ξανά τότε είναι έτοιμη.
γ. Αφήστε τη να κρυώσει και δοκιμάστε την υφή της.Αν είναι όπως τη θέλετε,φέρτε τη ξανά στο σημείο βρασμού και συνεχίστε κανονικά τη διαδικασία.
2. Μη την παραβράζετε γιατί θα σκουρύνει και θα πήξει πολύ όταν κρυώσει.
β. στο τέλος πριν βάλετε στα βάζα, πολτοποιήστε κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με το μπίμερ.
4. Διαλέξτε φρούτα ώριμα για να έχουν περισσότερα ζάχαρα και καλύτερο άρωμα,αλλά όχι χτυπημένα ή άρρωστα.
5. Μην πετάξετε τα κουκούτσια. Μπορείτε να κάνετε ένα πολύ ιδιαίτερο λικέρ "Πικραμύγδαλο-αμαρέτο ".
1. Πλένουμε καλά τα φρούτα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.Τα κόβουμε σε 4 ή 6 κομμάτια .
2. Σε ένα μεγάλο τάπερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα βερίκοκα ,σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα,να βγάλουν τα υγρά τους(βλέπε φώτο).
3. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε τα υγρά σε πλατιά κατσαρόλα και βράζουμε για 10΄λεπτά.
4. Προσθέτουμε τα φρούτα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20΄λεπτά περίπου.Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε συχνά και ξαφρίζουμε.
5. Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε μέσα τη βανίλια,την αρμπαρόριζα και το λεμόνι.Βράζουμε για άλλα 2΄λεπτά .
6. Αφαιρούμε τα φύλλα και αδειάζουμε όπως είναι καυτή σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα.Σφραγίζουμε με καινούρια καπάκια και τα γυρνάμε ανάποδα ώσπου να κρυώσουν εντελώς.
7. Διατηρούμε τη μαρμελάδα έως και δύο χρόνια σε ντουλάπι.Όταν ανοιχτεί τη βάζουμε στο ψυγείο .
Καλή επιτυχία !!!
Μικρά μυστικά:
1.Αν δεν είστε σίγουροι πως είναι έτοιμη κάντε ένα τεστ.
α.Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν αρχίζει να κολλάει στα τοιχώματα της κουτάλας.
β. Βάλτε ένα πιατάκι στο ψυγείο και ρίξτε επάνω μια κουταλιά μαρμελάδα,τραβήξτε μια γραμμή με το δάχτυλο και αν δεν ενωθεί ξανά τότε είναι έτοιμη.
γ. Αφήστε τη να κρυώσει και δοκιμάστε την υφή της.Αν είναι όπως τη θέλετε,φέρτε τη ξανά στο σημείο βρασμού και συνεχίστε κανονικά τη διαδικασία.
2. Μη την παραβράζετε γιατί θα σκουρύνει και θα πήξει πολύ όταν κρυώσει.
3. Αν θέλετε βελουτέ μαρμελάδα και όχι με κομματάκια φρούτου,μπορείτε
α. να πολτοποιήσετε στο μπλέντερ τα βερίκοκα πριν τα ρίξετε στο σιρόπι ή β. στο τέλος πριν βάλετε στα βάζα, πολτοποιήστε κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με το μπίμερ.
4. Διαλέξτε φρούτα ώριμα για να έχουν περισσότερα ζάχαρα και καλύτερο άρωμα,αλλά όχι χτυπημένα ή άρρωστα.
5. Μην πετάξετε τα κουκούτσια. Μπορείτε να κάνετε ένα πολύ ιδιαίτερο λικέρ "Πικραμύγδαλο-αμαρέτο ".
Τέλεια φαίνεται … Έτσι ακριβώς έγινε και η δική μου💖💗💕
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που σας άρεσε. Καλοφάγωτη !!!
Διαγραφή