Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Μελιτζάνες με μοσχαράκι .

Μελιτζάνες κοκκινιστές με μοσχαράκι.
Ένα καλοκαιρινό και όχι μόνο φαγητό !!! 

Υλικά ...

1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες(ελιά ή χτένι)
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντρικομμένο
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
10 κόκκους μαυροπίπερο
5 κόκκους μπαχάρι
1/2 φλ.τσ. άσπρο κρασί ή ρετσίνα(προαιρετικά) 
αλάτι
  
1 1/2 κιλό μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλ.τσ. σάλτσα σπιτική ή κονκασέ 
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
αλάτι 
Εκτέλεση...

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις μεριές,να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί.
2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι,μαζί με τα μπαχαρικά για 5' να γυαλίσει.Σβήνουμε με το κρασί (αν βάλουμε)και αφήνουμε 2'-3' να εξατμιστεί το αλκοόλ.
3. Αλατίζουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό,τόσο όσο να σκεπαστεί το κρέας.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά .
4. Βράζουμε ώσπου να μαλακώσει το μοσχαράκι,περίπου 1 1/2 ώρα.
5.Αφαιρούμε το ζωμό σε ένα μπολ(θα μας χρειαστεί)  και προσθέτουμε το σκόρδο και τη σάλτσα.Βράζουμε μόνο για 5' λεπτά σε δυνατή φωτιά.
6. Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες.
α. Τις τηγανίζουμε ελαφρά και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί ή
β. Τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στο φούρνο για 10'λεπτά.
7. Τοποθετούμε τις έτοιμες μελιτζάνες σε ταψί ή πυρέξ αλατίζουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε επάνω το μαϊντανό,προσθέτουμε λίγο ζωμό από αυτόν που είχαμε κρατήσει.Βάζουμε ενδιάμεσα τις μερίδες από το μοσχάρι και σκεπάζουμε με τη σάλτσα.
8. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40'-45' λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη λίγο ζωμό.

Καλή σας όρεξη !!!

Μικρά μυστικά:

1. Αν οι μελιτζάνες είναι πικρές ...δεν ξεπικρίζουν ούτε με θαύμα.Το αλατόνερο είναι για να μην τραβάνε πολύ λάδι στο τηγάνισμα. 
Για να δείτε αν είναι πικρές δαγκώστε τες ωμές και καλύτερα μην τις μαγειρέψετε.
2. Αν θέλουμε αφαιρούμε τους κόκκους από τα μπαχαρικά όταν βάλουμε το κρέας στο ταψί.
3. Για να κερδίσετε χρόνο ετοιμάστε τις μελιτζάνες όσο βράζει το κρέας.
4. Δεν βάζουμε επιπλέον λάδι στο ταψί.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου