Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Φανουρόπιτα δοκιμασμένη και πετυχημένη !!!

Μια συνταγή που κάνω πολλά χρόνια και είναι πάντα πετυχημένη !!!

Υλικά ...

3 1/2 ποτ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή 500 γρ.)
1 ποτ. χυμό πορτοκάλι &
(το ξύσμα τους προαιρετικά)
1 ποτ. ελαιόλαδο
1 ποτ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1κ.γλ. σόδα (ή μπέικιν) 
1/2 ποτ. καρύδια τριμμένα 
1/3 ποτ. σταφίδες
(ανακατεμένες με μια κουταλιά από το αλεύρι)

Άχνη για το πασπάλισμα (αν θέλουμε)

Εκτέλεση ...

1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη να γίνει ένα μείγμα.
2. Προσθέτουμε το χυμό και τη σόδα (ή το μπέικιν),το ξύσμα και ανακατεύουμε.
3. Συνεχίζουμε με το αλεύρι λίγο λίγο,την κανέλα και το γαρύφαλλο.
4. Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες ,χωρίς να παιδέψουμε πολύ το μείγμα.
5. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 28-30 εκ. περίπου .
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45'-50' λεπτά .Αναλόγως το φούρνο.
7. Αφού κρυώσει καλά,αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!!!

Μικρά μυστικά...

1.Παραδοσιακά αυτή η πίτα γίνεται με 7 ή 9 υλικά.Αυτή που σας δίνω είναι με 9 υλικά.Αν θέλετε με 7 αφαιρέστε τις σταφίδες ή τα καρύδια και το γαρύφαλλο.

2. Το πορτοκάλι είναι ένα υλικό ολόκληρο,άρα το ξύσμα δεν το μετράμε.
3. Η ζάχαρη και η άχνη είναι επίσης το ίδιο υλικό.
4. Καλό είναι όταν τη φτιάχνουμε να μελετάμε τι θέλουμε να μας φανερώσει ο Άγιος και να λέμε την προσευχή του. 





2 σχόλια: