Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Σάλτσα ντομάτα σε βάζα !!!

Φτιάχνουμε τη σάλτσα όλης της χρονιάς τώρα το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι στην εποχή τους.Άφθονες,νόστιμες και οικονομικές!!!

Υλικά ...

5 κιλά ντομάτες ώριμες 
5 πιπεριές Φλωρίνης (προαιρετικά) ψημένες και αλεσμένες
1 1/2  κ.σ. αλάτι
1 κ.σ.ζάχαρη
1 κ.σ. κόκκινο γλυκό πιπέρι

Εκτέλεση ...

1.Διαλέγουμε ώριμες σφιχτές ντομάτες χωρίς σημάδια.Τις πλένουμε και τις αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν τα νερά.
2. Κόβουμε τις ντομάτες σε χοντρά κομμάτια,αφαιρώντας τυχόν νεύρα ΄και χτυπήματα.
3. Τις αλέθουμε στο μπλέντερ ή αν θέλουμε τις περνάμε από τον τρίφτη.
4. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα(8-10 lit) και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
5. Βράζουμε στην αρχή μέχρι να πάρει βράση σε πολύ δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία για 30' λεπτά περίπου.
6. Αδειάζουμε τη σάλτσα καυτή σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα και σφραγίζουμε πολύ καλά με καινούρια αποστειρωμένα καπάκια.
7. Γυρνάμε τα βάζα ανάποδα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
8. Αποθηκεύουμε σε σκοτεινό δροσερό μέρος μέχρι να χρειαστούμε να την καταναλώσουμε.
9. Δεν χρειάζεται ψυγείο,παρά μόνο όταν θα την ανοίξουμε. 
10. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε τη ντομάτα μέχρι και δύο χρόνια. 
11. Τα 5 κιλά ντομάτες βγάζουν 5-6 βάζα των 720 ml περίπου .

Καλή επιτυχία !!!



Μικρά μυστικά :
Οι καλύτερες ντομάτες για σάλτσα είναι οι λεγόμενες Ρόμα ή Πομοντόρια .
Είναι γλυκές , χωρίς πολλά σπόρια και ζουμιά.
Βγαίνουν μέσα Αυγούστου μέχρι και αρχές  Οκτωβρίου .





2 σχόλια:

  1. Βοηθάει στην συντήρηση αν προσθέσω λάδι στην επιφάνεια του χυμού σε κάθε βαζάκι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι απαραίτητο .Εγώ δεν βάζω ποτέ. Αν θέλετε να βάλετε λίγο λάδι αφού ανοίξετε το βάζο.

      Διαγραφή